Wespentijd

Ze zijn er altijd, ergens, maar niet zoveel als in augustus. Rond die tijd breiden ze bovendien hun werkterrein uit naar zomerse zitjes, picknicktafels en terrassen. Zo kennen we ze, hinderlijk zoemend om onze versnaperingen, hoofden, nekken en braakliggende ledematen. Toch zijn wespen van nature wel degelijk bloemenliefhebbers (foto1), maar de verleiding van ijs, cola, bier en taart wordt op een gegeven moment te groot. Dit jaar bleek helaas ook de verleiding te groot om, in plaats van in een gat in de grond, een nest te bouwen in het dak van mijn uitbouw.
Een klein kiertje bleek genoeg. Toen een jonge wespenkoningin daar in het voorjaar naar binnen kroop, heb ik haar bescheiden aanwezigheid niet opgemerkt, evenmin als het kogelronde nestje dat ze daar, ergens in het donker, bouwde (foto 2). Ook de eerste werksters die uit dat nest werden geboren en door de kier in en uit moeten hebben gevlogen, ontsnapten nog aan mijn aandacht. Maar dat was bepaald niet meer het geval toen het warmer werd en begin augustus grote aantallen wespen in- en uitvlogen. Vlak boven de deur, mijn eigen in- en uitgang. Niet fijn. Helemaal niet fijn toen een aantal agressief begon te worden en de eerste mij stak. Tja, dan heeft de Partij voor de Dieren een slechte aan mij en krijgt de wespenbestrijding de vrije hand (foto 3).

Een wespennest kan uiteindelijk uit duizenden wespen bestaan: één koningin die na haar zelfstandige begin geheel verzorgd wordt en alleen maar eitjes legt, omringd door ontelbare werksters die haar verzorgen en vooral ook de larven die na een week uit de eitjes komen. Die hebben een eiwitrijk dieet nodig en daarom verzamelen de werksters naast zoetigheid voor zichzelf ook dierlijk voedsel voor de opgroeiende larven. Wespen zijn dus goede bestrijders van (andere) insecten die ze fijngekauwd aan de larven voeren. Soms doen ze zich ook - wéér die verleiding - aan hamburgers en andere vleeswaren tegoed.

Eind augustus of begin september worden er - in plaats van nog meer nieuwe werksters - zo'n 10 à 20 aspirant-koninginnen geboren alsook een lichting mannetjes die de maagdelijke koninginnen bevruchten om daarna het leven te laten. De rest van het nest treft bij het invallen van de winter eenzelfde lot. Alleen de jonge koninginnen blijven over. In beschutte holtes proberen zij de winter te overleven om in het voorjaar een nieuw wespennest te kunnen stichten.
Hopelijk niet weer in het dak van mijn uitbouw.