Goud in de mond

'Bon dia!' begon iedere #dagin6woorden. Een goedemorgen van planten en dieren die uit de elke dag weer glorieus oplichtende melêe van kleur, vorm, geur en beweging naar voren stapten om mij op eigen wijze te begroeten. Er werd gefluisterd, gewuifd, gekrijst, gegromd, gevlamd, gezwegen, gebloosd, geblikoogd, gekrast, gedommeld, geacrobatoonladderd en gehijgd. Het waren de ochtendgroeten van de fijngeblaarde flamboyant, de wufte waaierpalm, laagscherende parkieten, opgeblazen granaatappels, de rode tuturutu en de gesloten heremietkreeft.

En Bon dia's waren er ook van de bloesemende Bougainville, de blekende maan, de heesgefeeste lora's, de doorgezakte duiven, de sjansende chuchubi en de luchttrappende kolibries. Vele anderen staan klaar om hun exotische steentje bij te dragen aan de ontwakende dag, op geheel eigen wijze hún 'Bon dia' te uiten. Maar de dagen op Bonaire bieden meer, meer dan de morgenstond met al dat goud in de mond. Hoogste tijd om verder te kijken dan dit verslavende begroetingsritueel.

Hoe de ezels het doen, de leguanen, hagedissen, oleanders, kokospalmen, katoenbomen, agaves, palu santu, suikerdiefjes, wabi's, maribomba's, troepialen en monarchvlinders ... dat moet iedereen zélf maar komen ervaren!