Eerste kokosnoot

Een tuin met palmbomen was een langgekoesterde wens die nu gaandeweg in vervulling gaat. Gaandeweg, want je kunt wel van de ene op de andere dag een tropische tuin hebben, de palmbomen moeten groeien. Tenzij je, zoals de overburen, vijftien volwassen bomen à $ 500,- per stuk laat planten. Bij een huis in aanbouw nota bene. Bij mij moeten ze groeien. Waaierpalmen en Washingtonia? OK. De dadelpalm? Goed! Maar de kokospalmen stelen de show. Vier jaar terug niet meer dan een kokosnoot met bladscheut, nu zelf drager van kokosnoten (foto's 1 en 2).

De stam is nog laag, de kokosnoten hangen dichtbij de grond. Er hoeft niet te worden geklommen. Het zijn vooral de enorme bladeren die de jonge boom nu al een robuuste aanblik geven: bladeren met een gele bladnerf in het geval van deze vroegbloeiende en vruchtgevende variant. Ook de kokosnoten zijn geel. De andere variant, met groene bladnerven en groene kokosnoten, groeit (nog) sneller, maar is later met het geven van vruchten.
Eigenlijk is Bonaire geen palmeneiland. Toen het door de Spanjaarden werd ontdekt, was het vrijwel geheel met lage loofbomen bedekt. En vooral in het noorden is dat nog steeds zo. De meeste palmbomen zijn met kolonisten meegekomen: voor productiedoeleinden en vooral - meer recent - als sierboom. De kokospalm verdient alweer een speciale vermelding. Weliswaar is ook hij op grote schaal door mensen ingevoerd, maar op een enkele plek is hij wellicht óók op eigen kracht gekomen. Want kokosnoten maken lange zeereizen om op vreemde, zandige kusten te kiemen en te wortelen. Kokospalmen hóuden van zand en kunnen goed tegen zout.
Omdat de kokosnoot zeeën oversteekt, is niet geheel duidelijk waar de oorsprong van de kokospalm moet worden gezocht. India, het noordwesten van Zuid-Amerika en zelfs Nieuw-Zeeland worden genoemd. Maar waar hij ook vandaan mag zijn gekomen, nú groeit hij vrijwel overal. Overal in de tropen dan. 

En dus ook hier in mijn tuin, waar ik de eerste kokosnoot heb geplukt. Ik twijfel nog wat ik ermee zal doen. Misschien zie ik bij deze eersteling wel af van kokosmelk en vruchtvlees: plant ik hem en laat ik hem uitgroeien tot de grondlegger van een nieuwe generatie. Die hier dan verwekt, geboren en getogen is.

Tags: