Aloë vera

Er hangt een aureool van weldadigheid om het in keurige potjes en kleurige flacons verpakte wondermiddel dat uitnodigende schappen van drogisterijen en natuurwinkels vult. Aloë vera. Wat het precies is en waar het vandaan komt hoef je niet te weten: de vertrouwde naam is genoeg. Daarmee wordt deze bijzondere plant echter tekort gedaan. Want ook vóór hij in zalfjes, gels en wat al niet belandt, is hij al de moeite waard. Vooral als hij plots massaal zijn lange gele bloeistengels laat zien, die klein en ongemerkt in de rozetten verschenen en snel omhoog schoten.

De Aloë vera vormt rozetten van grijsgroene, vlezige en gestekelde puntbladeren en lijkt zo op een kleine uitvoering van de Agave. Toch komen ze uit verschillende families. In tegenstelling tot de Agave heeft de Aloë een onderstam die vertakt en niieuwe rozetten vormt, zodat hij vaak in aaneengesloten veldjes groeit. Maar het verschil is het beste te zien aan de bloei. De Aloë doet dat met lange aren van gele, buisvormige bloemen. De onderste bloemen gaan open en buigen omlaag, hun meeldraden een klein stukje naar buiten. Kolibries komen er graag op af en telkens komen nieuwe bloemen de oude vervangen.

De Aloë komt van het Arabisch schiereiland, maar vanwege zijn helende eigenschappen - vooral bij de genezing van wonden, op het slagveld bijvoorbeeld - werd hij door de mensen al snel breder verspreid. Reeds in oude Egyptische koningsgraven werd Aloë aangetroffen en in het spoor van Marco Polo vond de plant zijn weg naar het Oosten. Na de ontdekking van het Amerikaanse continent werd de Aloë in het Caribisch gebied geïntroduceerd. Ook op Bonaire. Daar ontstonden in de tweede helft van de 19e eeuw Aloëplantages en werd het sap uit de vlezige bladen gewonnen, gekookt en gedroogd. Waarna het op transport ging om in Europa te worden verwerkt in geneesmiddelen en huidverzorgingsproducten.
Later raakten de plantages in verval en de Aloë verwilderde. Maar sinds kort is er weer een Aloë-plantage in de Bonaireaanse binnenlanden, waar zon, wind en warmte als vanouds hun werk doen: Onima, met een gelijknamige productenlijn.

Van laxeermiddel, wondgenezer en natuurlijke after sun tot multifunctionele huidverzorger: Aloë vera is van alle tijden.

Tags: