12 Graden Noorderbreedte

Zaterdag 24 september. Tegen 17.00 uur was Addo's Bookstore aan de Kaya Grandi, Kralendijk, omgebouwd tot een zaaltje; de boekjes lagen klaar en met de ingelijste tekeningen uit het boekje was een kleine tentoonstelling geïmproviseerd. Genodigden en geïnteresseerden druppelden binnen. De gezaghebber van Bonaire was er, vertegenwoordigers van de cultuurcommissie, uitgever Wil Schut en Addo van de boekwinkel, familie, bekenden, onbekenden en een camera van Nos-TV. De presentatie kon beginnen.

Na de onvermijdelijke woorden over de totstandkoming van de bundel, waarin het afscheid van mijn Haagse werk een sleutelrol vervulde, en na het illustreren van mijn fascinatie met Bonaire door het lezen van de eerste alinea van het artikel 'Zonsopgang in Nawati', konden er gedichten worden voorgedragen. Daarbij telkens een korte toelichting en een verwijzing naar de bijbehorende tekening. Ik begon met 'Kralen' (zie Uitgelicht). Daarna nam Linda Coffie - op het eiland beter bekend als Tante Linda - het gedicht 'Uitzicht' voor haar rekening. Daarop las ik zelf weer 'Toch', 'Katoenboom' - een gedicht over wat het best te omschrijven is als de Bonaireaanse equivalent van de vlier - en tenslotte 'Welgevallen'. Het laatste had voor de helft al in de krant had gestaan en diende nu uiteraard gecompleteerd te worden. De Bonaireaanse en Antilliaanse pers had uitgebreid stilgestaan bij de op handen zijnde presentatie, inclusief foto's van de omslag en in één geval zelfs een portretfoto. En de eerste regels van het gedicht 'Welgevallen' dus.

Hierna volgde de officiële overhandiging van het eerste exemplaar van '12 Graden Noorderbreedte, gedichten over Bonaire' aan de Gezaghebber van Bonaire, de heer Glenn Thodé. Deze sprak zijn waardering uit, zowel voor het initiatief als voor de inhoud en de vormgeving van het boek.
Voordat er - met een feestelijk glas - gesigneerd en nagepraat kon worden, bleek eerst nog een toegift gewenst. Daarvoor koos ik het gedicht 'Gemengd koor', over de vogels die je 's morgens volgens een oude traditie welkom heten in een nieuwe dag.