Fotoblog

Uit koers

Deze kompaskwal is behoorlijk uit koers geraakt en zal ook niet meer naar zee terugkeren. Want aanspoelen betekent uitdrogen en uitdrogen betekent doodgaan.

Vergroening

Je hoort dezer dagen weinig goeds over groen en vergroening, maar toen viel mijn oog op deze fiets die in een paar weken tijd al bijna door klimop is verzwolgen. Zo snel kan het dus gaan en daar is geen ingreep voor nodig, integendeel...

Koekoeksbloem?

Nee, dit is geen koekoeksbloem, tenminste niet de Echte, maar de Dagkoekoeksbloem. Die is veel vaker te zien, omdat hij minder gevoelig is voor verdroging en bemesting dan de Echte. Een beetje schaduw stelt hij overigens wel op prijs, tenzij de bodem goed nat is.

bloeien zonder bloemen

Er zijn wel meer struiken die in het voorjaar met rode blaadjes uitlopen, rozen bijvoorbeeld, maar deze Pieris japonica maakt het wel heel bont.

Pop-up moeras

Het is inmiddels een bekend fenomeen in winkelstraten: de pop-up store. Winkels die uit het niets verschijnen en even snel weer in het niets verdwijnen. Een vergelijkbare trend doet zich de laatste jaren voor in parken en plantsoenen: het pop-up moeras.

Winterakoniet

Ze worden op groene handjes gedragen, de botergele bloemen van de winterakoniet. Aan elke stengel van dit winterbloeiertje groeit één bloem, met direct daaronder een brede krans van bevingerde blaadjes.

Samen

Er is nog niets van te zien, maar de dagen van belofte komen dichterbij, de dagen van licht en warmte, groei en bloei. Deze twee kauwen kijken er samen naar uit. Net zoals zij afgelopen jaar lief en leed deelden, zullen ze dat ook komend jaar doen.

Herfstrestanten

Ergens in november is er altijd een moment dat je denkt: er zit eigenlijk nog best veel blad aan de bomen. Prompt stormt het dan een paar dagen en houdt alleen dit groepje geschubde inktzwammen - stevige jonge en smeltende oude - de herfst-eer hoog. Tot de onvermijdelijke nachtvorst de hele familie laat imploderen.

Klimop

In september zag ik hem al bloeien, de klimop, en nog steeds zijn er plekken waar hij zijn bollen van zilverige bloempjes in de aanbieding doet. Insecten, voor zover die nog rondvliegen, tonen altijd interesse voor deze traktatie in tijden van schaarste.

Naar de knoppen

Ze zien er onschuldig uit, deze Rododendroncicaden, schijnbaar zonnebadend op het blad van een zonnebloem. Dat ze zich intussen laven aan het sap uit de bladnerf is al wat minder onschuldig, maar het echte kwaad is al veel eerder geschied.

Pagina's

Home button