Iedereen weet dat rozen en andere kweekplanten vele kleuren kunnen hebben. In het wild is dat minder gewoon, maar het komt voor, vooral bij roze of paars bloeiende soorten. Zo is de witte variant van de purperren Digitalis vrij bekend, evenals de witte variant van de roze Reigersbek. Dit voorjaar zag ik in een Leidse berm witte en roze klaprozen en in het Groene hart, niet ver van Leiden, witbloeiende exemplaren van de Gele lis, wat extra verwarrend is bij een plant die zo nadrukkelijk Gele lis heet. En nu zag ik bij Pesse (Dr) deze witte Rode klaver. Wat zo mogelijk nog verwarrender is, omdat deze klaver niet voor niets Rode klaver heet en er bovendien ook een Witte klaver bestaat, een heel andere soort.
De witte variant van de Rode klaver is niet zeldzaam, maar omdat er ook een echte Witte klaver is, valt hij niet meteen op. Een witte Rode klaver is te herkennen aan de wat forsere gestalte en het grotere bloemhoofdje in vergelijking tot de echte Witte klaver, maar vooral door het typische Rode klaver-blad. De drie deelblaadjes zijn nogal donkergroen, langwerpig ellipsoïde (dus niet bijna rond zoals bij de Witte klaver) en hebben elk een V-vormige tekening.
Het verhaal achter de witte Rode klaver is dat deze eenvoudigweg de genetische aanleg voor de roodpaarse kleurstof mist, waardoor de bloemen kleurloos zijn. Verder is alles hetzelfde. En als er dan eenmaal witte exemplaren tussen gewone rode staan (foto 2), is natuurlijk ook een kruising tussen beide mogelijk. Dat levert dan een soort zalmroze variant op (foto 3).
- « Vorige weblog Vegetarische veelvraatjes (28 juli 2016)
- Volgende weblog » Een kwestie van familie (29 augustus 2016)