Onzichtbaar seizoen

Onzichtbaar seizoen (1) een mantelmeeuw bij de waterlijn
Onzichtbaar seizoen (2) een volwassen en nog jonge zilvermeeuw bij de waterlijn
Onzichtbaar seizoen (3) een tijdloos zandpatroon

Het najaar is een niet te missen schouwspel van kleuren, verkleuren en vallen, van afsterven, verstoppen en vertrekken. Waar je ook kijkt, overal is wel iets dat daaraan herinnert. Overal, behalve op het strand. Daar blijft dezelfde zee aan dezelfde lucht raken, rollen dezelfde golven op hetzelfde, onveranderlijke zand, waaien dezelfde wolken over, worden dezelfde figuren in het natte zand gekneed. Altijd vliegen daar dezelfde meeuwen, liggen daar dezelfde schelpen, rijzen dezelfde duinen op en buigt hetzelfde helmgras schijnbaar verdroogd in dezelfde wind. En als het bijna windstil, zonnig en meer dan 15 graden is, zijn ook dezelfde mensen er nog.
Is er dan helemaal niets dat verandert? Nou vooruit, de meeste strandtenten worden afgebroken en als het weer omslaat zal de nadering van de winter aan de kleding van de doorzetters zijn te zien. De mens is nu eenmaal weinig winterhard. De meeuwen daarentegen lijkt het allemaal niets uit te maken, ze krijgen wel een iets dikker winterkleed, maar met dezelfde tekening als hun zomerkleed zodat je daar niets van ziet. Wel als het kokmeeuwen waren geweest, want die krijgen in plaats van hun zomerse donkere kop een winterse witte. Maar die zitten liever wat meer landinwaarts. Aan de stoere mantelmeeuw (foto 1) en zilvermeeuwen (foto 2) is niets te zien: zo vliegen ze het hele jaar en staan ze het hele jaar met hun blote poten in het afkoelende en weer opwarmende water.
De elementen - het zand, het water en de lucht - blijven het hele jaar onverstoorbaar hun vaste, interactieve spel spelen: de beweging van golven, het voorbijtrekken van wolken, het stuivende zand. De verstilling van de patronen in het natte strand (foto 3) is maar tijdelijk: zij zijn vrij te bezichtigen tot het volgende hoogwater dat ze uitwist en vervangt door nieuwe, steeds weer nieuwe. En toch herkenbaar dezelfde.

Tags: