Het zijn bessige tijden

De rellen in Engeland en de autobranden in Berlijn zijn door Libië uit het nieuws verdrongen en de beurzen lijken uitgedaald. Maar een zomerrally - een stijging van de koersen die niet kan worden verklaard, anders dan door dat het zomer is - zit er niet meer in. De bessen in ons land staan er daarentegen florissant bij en dat is ook wat waard. Gek genoeg worden ze eerder met de herfst dan de zomer geassocieerd. Misschien leidt het massale bloeien van de hei de aandacht af, maar in juli begonnen ze al te kleuren. En nu laten vele bomen en vooral struiken het, onder aanvoering van de lijsterbes (zie foto), breed hangen.

Oogstekend oranje-rood hangen de lijsterbessen in de zon, zodra die dan toch een beetje doorkomt. Ook de vuilboom zit vol: met groen-rood gemarmerde en deels al zwarte pareltjes, terwijl de vogelkers zijn uitgerekte, nu nog veelkleurige trosjes uitdagend over het pad hangt. De sleedoorn houdt zijn blauwe pruimpjes angstvallig teruggetrokken tussen de gedoornde takken, maar de meidoorn is minder voorzichtig met zijn steenrode bessen met zijdeglans. De aan de vlier verwante Gelderse roos pronkt met helderrode, doorschijnende besvruchten en de kornoelje, evenmin heel algemeen, laat zijn zwarte knikkers glimmen tussen de apart generfde en rood aangelopen bladeren.

En natuurlijk is daar de vlier, met zijn zichtbaar zwaar wordende, donkerpaarse trossen. Die staat bijna overal, ook in parken en tuinen waar de meer gecultiveerde struiken in navolging van hun natuurverwanten hun allerbeste best doen. De sneeuwbes is de meest opvallende verschijning, die zelfs de jeugd tot de verbeelding spreekt. Maar dat zal te maken hebben met het feit dat deze bessen het ideale projectiel voor blaaspijpjes zijn. Geplet zullen ze het dubbele glas van menig huiskamerraam sieren. Het zijn bessige tijden. De Volkskrant drukte op 11 augustus al een bessenrecept af: eendenborst met vlierbessen. Gelieve de bessen zelf te pukken. Niet de eend natuurlijk.

leestip: 'Rijwielpad', 'Vlier (2)' (zie gedichten A-Z)

Tags: