Hangmatten in november

Typisch gezicht, zo laat in het jaar nog al die hangmatten. Massaal hangen ze in de luwte van groenblijvende struiken, niet al te ver boven de grond. Zwaar van het vocht in de vroege ochtend, glinsterend zodra de zon er vat op krijgt, zachtjes wiegend als de wind wakker wordt en hoog boven hen door de kale bomen gaat. Wie zitten erachter, achter deze ontijdige restanten zomerluiheid? Geen zinnig mens zou dit in zijn hoofd halen. En het zijn dan ook geen mensen maar spinnetjes die voor dit tafereel verantwoordelijk zijn, die nu nog hun hangmatjes spreiden.

Achter al die hangmatjes zitten hangmatspinnetjes. Ook letterlijk. Verscholen onder hun eigen spinsels wachten ze op de insecten die in een moment van onoplettendheid een fatale misstap begaan. Of die gewoon de verleiding van zo'n gespreid bedje niet kunnen weerstaan? Maar dat is meer iets voor mensen. Als het zover is, gaan de alarmbellen rinkelen en komt het kleine spinnetje, dat ook wel dwergspin heet en in vele soorten voorkomt, in actie. Het donkere beestje verlamt zijn prooi, vanonder het web vandaan, om die vervolgens door het web heen te trekken. Blijft dus zo goed als onzichtbaar.

Dat je ze overal vindt - even rondkijken is genoeg - is geen toeval. Want de hangmatspinnen zijn zeer mobiel. Zijn het zulke langeafstandslopers? Nee, en vliegen kunnen ze helemaal niet. Dat wil zeggen: niet met vleugels, want vliegen doen ze wel. Met hun achterlijf in de wind spinnen ze een draad, langer en langer, tot de wind er zoveel vat op krijgt dat het spinnetje wordt meegetrokken. Een klein kind met een te grote vlieger, zoiets. En op weg is hij: anywhere the wind blows, zoals Queen al zong. Naar het groenere gras, de andere kant van de heuvel. Of nog veel verder, waar geen hangmatspin ooit geweest is. Hij gaat tot tien kilometer hoog als het moet, een koukleum is het niet. Iedereen die wel eens in een vliegtuig zit en - met een drankje ín en een dekentje bíj de hand - zijn oog dan af en toe langs het scherm met vluchtinformatie laat glijden, beseft dat.

Maar wat kunnen we anders verwachten van een type dat eind november nog in zijn hangmat ligt.