Fruitige Fruitvliegjes

Terwijl buiten een herfststorm de laatste restjes leven van de bomen rukt, zweven binnen in de eeuwigdurende zomer op hun gemak kleine vliegjes rond. Ze zijn klein, te klein voor een behoorlijke foto, te beweeglijk ook: deze Fruitvliegjes die zich ongevraagd in mijn keuken vestigden en zich vooralsnog aan elk bestrijdings- en uitzetbeleid onttrekken. Te onzichtbaar voor de mepper en als ze weer eens vlak voor mijn neus zweven, zijn ze weg als mijn handen moorddadig op elkaar klappen. De fruitschaal verwijderen dan maar, het afvalbakje naar buiten, boenen en het beste ervan hopen.

Het is vreemd dat ze ook als er niets meer te halen valt nog eindeloos blijven rondzweven, ze lijken wel te leven van de lucht en de waterdruppels op het aanrechtblad. Op de lange duur kunnen ze zonder gistend fruit - bananen zijn favoriet, ze worden daarom ook wel bananenvliegjes - niet overleven. Maar dat ze hooguit een dag oud zouden worden, is helaas niet waar: ze houden het soms wel vier maanden vol. En als ze zich eenmaal hebben gevestigd, is ook niet rottend fruit een prooi voor de Fruitvlieg, vooral citrusvruchten. Daar leggen zij graag hun eitjes in. Elk vrouwtje legt er honderden, dus aan aanvoer van nieuwe Fruitvliegjes geen gebrek!

De Fruitvlieg (Drosophila melanogaster) meet 2 tot 3 mm en heeft grote rode ogen. Hij is bekend van zijn irritante verblijf in huis, maar beroemd vanwege het vele wetenschappelijke onderzoek: erfelijkheidsonderzoek om precies te zijn. Want het beestje heeft soms heel grote, dus goed bestudeerbare chromosomen én hij plant zich niet alleen snel, maar ook heel gemakkelijk voort. Dus zijn er in laboratoria heel wat varianten, stammen en soorten van deze fruitvlieg afgeleid, sommige ook zonder vleugels, zodat ze nog makkelijker te gebruiken zijn.
De Fruitvlieg komt oorspronkelijk uit tropisch West-Afrika, maar door het reizen van mensen met hun voorraden is hij over de hele wereld verspreid. Door in de buurt van mensen en hun huishoudens te blijven, kan hij tot in de verste uithoeken overleven.