Flor di sanger

Flor di sanger (1) oudere bloeischermen van Lantana camara
Flor di sanger (2) volwassen bloeischerm van Lantana camara
Flor di sanger (3) de vrucht van Lantana camara

Een geboren Bonaireaan, deze veelkleurige bloeier, Flor di sanger genaamd. Bloedbloem, letterlijk uit het Papiaments vertaald. Een meter of drie hoog, dringt deze wilde struik door en over het hek om de tuin. En dat mag, hij is van een soort ruige schoonheid. Zijn lugubere naam dankt hij waarschijnlijk aan het het naar bloedrood verkleuren van de oudste bloemen aan de buitenkant van de bloeischermpjes. Sinds een gekweekte vorm van deze struik in Nederland te koop is, heeft hij ook een Nederlandse naam, twee zelfs: Wisselbloem of Verkleurbloem. Allebei heel toepasselijk, want uit de zachtroze knoppen in het midden van de bloeischermen komen goudgele trompetbloempjes die allengs oranje en daarna rood kleuren.

De Flor di sanger (Lantana camara) groeit van origine in Midden en Zuid-Amerika, maar heeft zich inmiddels ook - met een beetje hulp van mensen - in andere delen van de (tropische) wereld gevestigd. Daar gedraagt hij zich nogal eens als een 'invasieve exoot', dat wil zeggen dat hij plaatselijk massaal kan groeien en de aanwezige natuur ontregelt. Berucht is hij vooral vanwege het dichtgroeien van graasgebieden voor het vee. En dat terwijl hij zelf giftig is en dus niets in ruil geeft. De bladeren en stengels voelen bovendien aan als grof schuurpapier, ook al niet aantrekkelijk.

Maar hier op Bonaire is hij mooi en ongevaarlijk. Hij kan tegen een stootje - dat moet ook wel - en de ezels en geiten laten hem staan. Daarom kan er volop worden genoten van de fijnzinnige bloemen en de vruchten die enige gelijkenis met bramen vertonen, alleen iets groter. Bij rijping verkleuren ze ook van groen naar donkerpaars, maar eetbaar zijn ze niet.