De bloemen en de bijtjes

Bloemen en bijtjes (1) detail 1 van Roelant Savery: 'Groot bloemstuk met keizeerskroon'
Bloemen en bijtjes (2) detail 2 van Roelant Savery: 'Groot bloemstuk met keizerskroon'
Bloemen en bijtjes (3) detail 3 van Roelant Savery: 'Groot bloemstuk met keizerskroon'

Het is 'maar' een schilderij, olieverf op paneel. Niettemin zijn de vele bloemen haarscherp, evenals de overdaad aan zittende, kruipende en vliegende beestjes; je kunt het zoemen bijna horen, de bloemen ruiken. Het is een vrij groot schilderij, daarom zijn detailfoto's nodig om er een goede indruk van te krijgen. Tenzij je naar het Centraal Museum in Utrecht gaat natuurlijk, waar dit werk van Roelant Savery (Kortrijk 1578 - Utrecht 1639) in het echt is te bewonderen. In een zaal met alleen maar schilderijen van deze Savery.
Roelant Savery kwam met zijn ouders vanuit Vlaanderen naar Haarlem; zij waren protestant en moesten vluchten. Een kunstenaarsfamilie was het en Roelant kreeg werd dan ook opgeleid door zijn eigen broer Jacob Maertensz. Hij werd vervolgens hofschilder in Praag, trok naar de Alpen om bloemen te bestuderen en kwam via Amsterdam naar Utrecht, waar hij zijn verdere leven bleef. Landschappen met veel levende details waren zijn specialiteit. En soms alleen maar de details, zoals dit schilderij: 'Groot bloemstuk met keizerskroon'. Op foto 2 is die keizerskroon te zien, een zeldzame en kostbare plant in die tijd.
Op en rond de bloemen stikt het zoals gezegd van de beestjes (foto 1), maar ook op de grond kruipt nog van alles rond (foto 2). Voor het hele schilderij komt een mens ogen tekort. Mooi? Vast, maar mijn smaak is het eigenlijk niet. Indrukwekkend is het wel, een intrigerend zoekplaatje, een monument van Gouden Eeuwse overdaad en van het scherpe oog en grote toewijding van deze schilder.